Antigenski test na SARS-CoV 2

Opis
Brzi antigenski test (BAT, rapid antigen test, RAT) na prisustvo SARS-CoV 2 virusa radi se iz brisa nazofarinksa. Rezultat testiranja unosi se u sustav HZZO. Nalaz se po otrebi izdaje i na engleskom ili njemačkom jeziku, a prijevod se ne naplaćuje.

Metoda

Imunokromatografski test na prisutnost antigena virusa u brisu nazofarinksa.

Proizvođač testa: Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test (Acon Biotech)   (test se na listi preporučenih testova koje je odobrila EU komisija).

Specifičnost: 99,4%
Osjetljivost: 97,6%

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: negativno.

Negativan nalaz

Rezultat testiranja unosi se u sustav HZZO.

Na temelju negativnog nalaza moguće je dobiti EU digitalnu COVID potvrdu koja vrijedi 48 sati od vremena uzorkovanja za neke od namjena za koje se EU digitalna COVID potvrda može koristiti (vrijeme važenja potvrde preporuča se dodatno provjeriti kod institucije koja traži potvrdu).

Ako je rezultat negativan, a i dalje postoji sumnja na infekciju ovim uzročnikom, preporučujemo učiniti PCR test koji ima veću osjetljivost.

Pozitivno

Rezultat testiranja unosi se u sustav HZZO.

Ukoliko je rezultat brzog testa pozitivan, molimo javite se Vašem liječniku.
Na temelju pozitivnog nalaza isključivo pripadajući liječnik opće prakse može pacijentu izdati potvrdu o preboljenju (ali nije moguće dobiti EU digitalnu COVID potvrdu). Poliklinika Breyer ne izdaje potvrde o preboljenju, to je isključivo moguće kod liječnika opće prakse.

Priprema

Za unošenje rezultata u sustav HZZO-a potrebno je ponijeti zdravstvenu iskaznicu (MBO), osobnu iskaznicu ili drugi dokument za identifikaciju te ga predočiti kod uzimanja uzorka, kako bi mogli rezultat unijeti u nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Nakon unašanja negativnog nalaza u sustav, digitalna COVID potvrda dostupna je putem sučelja e-građani. U slučaju pozitivnog nalaza, nije moguće dobiti EU digitalnu COVID potvrdu.

U slučaju negativnog nalaza, za potrebe za osobe testirane u našoj poliklininici, potvrda će biti dostupna na zahtjev u pisanom obliku ili poslana putem maila.

 

Vrijeme određivanja

Nalaz je najčešće gotov unutar sat vremena.
 

Cijena: 14,60 € / 110,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više