Citološka analiza iscjetka iz dojke

Kada učiniti citološku analizu iscjetka iz dojke?

Citološka analiza iscjetka iz dojke opravdana je u svim slučajevima sekrecije iz dojki izvan perioda dojenja, a kod muškarca uvijek prilikom pojave iscjetka iz bradavice. 

Koji su uzroci pojave iscjetka iz dojke?

Najčešći uzroci pojave iscjetka iz dojki su dobroćudni- hormonski disbalans, neželjena nuspojava nekih lijekova, dobroćudni papilomi u kanalićima dojke, proširenje mliječnih kanalića dojke, te fibrocistične promjene u dojci. 

Boja i vrsta iscjetka iz dojki može varirati od prozirne vodenkaste, žućkaste, mliječno bijele, zelenkaste do smećkaste, a može se vidjeti i gnojni iscjedak, te krvavi iscjedak iz dojke.
Iscjedak boje jantara i krvavi iscjedak mogu biti znak ozbiljnih bolesti dojke stoga je svakako potrebna citološka analiza iscjetka, kao i ostale dijagnostičke pretrage dojki. 

Kako se daje iscjedak iz dojke za citološku analizu?

Potrebno je doći u citološku ambulantu 3 radna dana za redom, gdje će liječnik citolog, nakon kliničkog pregleda dojki i uvida u medicinsku dokumentaciju, uzeti iscjedak iz dojki na predmetno staklace i učiniti razmaze. 

Za samu pretragu nije potrebna nikakva posebna priprema, treba doći u danima kada iscjetka ima, te ponijeti medicinsku dokumentaciju povezanu s pretragom koja se traži (nalaz UZV dojki, MMG, MR dojki, ranije citološke nalaze i sl.).

Za narudžbu i detaljnije informacije vezano za ovu pretragu možete nazvati na broj 01/21 00 399 ili nam se obratiti putem maila citologija@breyer.hr

Kako interpretirati citološki nalaz iscjetka iz dojke?

Često u razmazima iscjetka nalazima samo pjenušave makrofage i detritus, što nam ukazuje na funkcionalni poremećaj žljezdanog tkiva dojke, bez citoloških znakova proliferacije ili atipije stanica. Tada se uz ostale redovne radiološke kontrole, preporučuje citološka kontrola iscjetka za 6 mjeseci.

Citološki nalaz brojnih papilarnih skupina stanica žljezdanog epitela ukazuje na papilom u kanalićima dojke, pa se preporučuje dalja obrada i postupak prema odluci kirurga.
Citološkom analizom iscjetka mogu se naći i maligne stanice karcinoma dojke, te se u tom slučaju preporuča hitna dalja obrada. 

 

Vrijeme do izdavanja nalaza: 1-3 radna dana nakon posljednjeg uzorka. 

Cijena: 39,82 € / 300,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više