Citološka analiza iskašljaja

Što je iskašljaj?

Iskašljaj, kao dijagnostički vrijedan uzorak, produkt je kašlja, koji je prateći simptom brojnih bolesti dišnog sustava, od upale i bronhitisa, pa sve do karcinoma organa dišnog sustava.

Zašto je važna citološka analiza iskašljaja?

Citološkom analizom iskašljaja može se pobliže razjasniti uzrok kašlja, je li u pitanju akutna ili kronična upala sluznice dišnog sustava, ima li citoloških pokazatelja astme (Curschmannove spirale), alergije (povećan broj eozinofilnih granulocita), ponekad se citološki mogu vidjeti neki uzročnici upale (hife i spore gljivica), te na kraju ima li u razmazima iskašljaja malignih stanica.
Nerijetko se citološki nađu maligne stanice u iskašljaju prije negoli se drugim rutinskim dijagnostičkim metodama može detektirati karcinom dišnog sustava, što svrstava ovu pretragu među prve u dijagnostičkoj obradi pacijenata s dugotrajnijim kašljem, pogovo kod pušača.

Kako uzeti iskašljaj za citološku analizu?


Za citološku analizu iskašljaja potrebna su 3 uzorka iskašljaja uzeta kroz 3 uzastopna radna dana (pon-uto-sri; uto-sri-čet; sri-čet-pet), koji se donose u naš laboratorij u roku 1 sat od davanja uzorka. 
Prije davanja dubokog jutarnjeg iskašljaja, potrebno je isprati usnu šupljinu mlakom vodom i duboko se iskašljati u posudicu koju možete dobiti u našem laboratoriju ili kupiti u ljekarni. 


Napomena: Slina nije dobar uzorak za citološku procjenu stanja dišnog sustava, nego je potreban duboki iskašljaj. 

Vrijeme do izdavanja nalaza: 1-3 dana od davanja posljednjeg uzorka.

Cijena: 39,82 € / 300,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više