DHEA-S

Opis
Dehidroepiandrostendion-sulfat (DHEA-S) je steroidni hormon koji nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola. Iako mu je androgena aktivnost slaba, treba znati da se DHEA-S može metabolizirati u androstendion i testosteron koji direktno uzrokuju hirsutizam i virilizam. Za razliku od drugih steroidnih hormona, ne putuje krvlju vezan za nosivi protein (SHBG) nego u slobodnoj formi. Zbog relativno visoke koncentracije i male varijabilnosti tijekom dana kao i iz dana u dan, odličan je indikator rada nadbubrežne žlijezde. Razina DHEA-S raste nakon sedme godine života, a nakon tridesete polagano pada.

Referentne vrijednosti  

Muškarci: 2,6-7,7 μmol/L
Žene prije menopauze: 1,8-7,7 μmol/L
Žene nakon menopauze: 0,5-2,6 μmol/L

Povišeno
Povišene vrijednosti mogu se naći kod hiperfunkcije kore nadbubrežne žlijezde, u sindromu policističnih jajnika, Cushingovoj bolesti, hirsuitizmu te kod akni.

Sniženo
Snižene vrijednosti mogu se naći kod tumora nadubrežne žlijezde, hipofunkcije kore nadbubrežne žlijezde, anoreksije nervoze, Alzheimerove bolesti, akutnom infarktu miokarda te reumatoidnom artritisu.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

 

Cijena: 26,54 € / 200,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više