EVALUACIJA KOD SUMNJE NA UPALU URETRE

Opis:
Pretraga je indicirana kod simptoma vezanih za poteškoće kod mokrenja (često mokrenje, pečenje, bol), a nalaz urinokulture je uredan (isključuje upalu mjehura ili gornjih mokraćnih puteva). Uzorci mogu uključivati iscjedak/sekret iz uretre, prvi mlaz urina i/ili bris uretre. Ti uzorci se mogu koristiti za klasičnu bakteriološku obradu, kulturu na Mycoplasma/Ureaplasma sp., te kod dijagnoze seksualno-prenosivih bolesti, kao što je gonoreja i infekcija s Chlamydia trachomatis.
Priprema:
Za davanje prvog mlaza urina postupak je sličan davanju uzorka za urinokulturu. Jedina razlika je u tome što je za ovu pretragu potreban PRVI mlaz urina. Ukratko, dati ili prvi jutarnji urin (najbolje) ili ne mokriti 3-4h prije pretrage; otvoriti sterilnu posudicu za uzorak (poklopac pažljivo odložiti i ne dirati unutrašnju stranu da se ne kontaminira); vanjsko spolovilo dobro oprati sapunom i temeljito isprati vodom; ne se brisati; povući prema natrag/razmaknuti nabore oko uretre da se omogući nesmetano otjecanje urina; odmah direktno početi mokriti u posudicu za uzimanje uzorka, izmokriti u posudicu oko 0.5 dl (50 ml) urina. Uzorak dostaviti u laboratorij u roku od 2h.
Za davanje iscjetka/sekreta ili brisa uretre nastojati ne mokriti 3–4h prije pretrage. Otvor uretre se prije uzimanja uzorka kod muškaraca treba pažljivo oprati i isprati vodom, a kod žena isprati fiziološkom otopinom ili vodom. Ti uzorci se daju po dogovoru u urološkoj/ginekološkoj ordinaciji.
Za pretragu na gonoreju (uzročnik Neisseria gonorrhoeae) potreban je uzorak prvog mlaza prvog jutarnjeg urina (10-50 ml), bris uretre ili cerviksa/rodnice. Bez posebne pripreme, treba se pomokriti u posudicu za urin (može se nabaviti u ljekarni ili u Poliklinici Breyer) i uzorak isti dan donijeti u Polikliniku na obradu. Bris uretre ili cerviksa/rodnice treba obaviti kod ginekologa ili urologa, gdje će se bris uroniti u specijalnu transportnu podlogu za PCR (može se nabaviti i u Poliklinici). Podloga s uronjenim brisom se dostavlja u Polikliniku na obradu.
Vrijeme do izdavanja nalaza:
Ovisno o vrsti testova i eventualno izoliranih mikroorganizama, klasična bakteriološka obrada može trajati 2-5 radnih dana. Test na Chlamydia trachomatis i N. gonorrhoeae se radi PCR metodom i izdaje unutar 10 radnih dana.
 

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više