HELICOBACTER PYLORI (kvalitativno, prisustvo antitijela u krvi)

Opis


Bakterija Helicobacter pylori smatra se glavnim uzročnim faktorom kroničnog gastritisa tipa B te ne-medicinski induciranog čira dvanaesterca i želuca.
Određivanje H. pylori može se vršiti neinvazivnom izdisajnom metodom, serološki ili iz stolice. U stolici se traži da li postoje antigeni bakterije, izdisajni test pomoću neradioaktivnog izotopa 13C detektira prisutnost H. pylori u želucu, dok serološki test detektira protutijela na H. pylori u krvi.
Metoda određivanja protutijela na H. pylori (serološka metoda) pogodna je kao screening-test za osobe bez simptoma, naročito za osobe iz obitelji pojedinaca s H. pylori. Budući da se značajniji pad titra protutijela od >50% očekuje tek za 4 – 6 mjeseci, ovaj test nije pogodan za potvrdu uspješne terapije u slučaju čira na želucu.
 

Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: negativno
 

Povišeno
Pozitivan rezultat serološkog testa upućuje na prisustvo protutijela na H. pylori (pozitivan rezultat izdisajnog testa upućuje na prisustvo H. pylori
 

Sniženo

 

Vrijeme određivanja
Rezultati su gotovi isti dan, ako je krv vađena do 17 sati.

 

Priprema
Zbog dugotrajnog zadržavanja antitijela i nakon izliječene bolesti, preporučuje se ponoviti određivanje Helicobacter pylorija ovom metodom najranije 4-6 mjeseci nakon provedene antibiotske terapije ili još bolje detekciju provesti drugom metodom.

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više