IgE, specifičan, RAST

Opis

Ovi testom određuje se visina alergen-specifičnog imunoglobulina E (IgE), kako bi se detektirala alergija na određeni alergen.

Sinteza IgE odvija se uglavnom u respiratornom i probavnom traktu te u limfnim čvorovima. Bezopasni, polivalentni antigeni, kao npr. pelud ili grinje stimuliraju B- limfocite na stvaranje specifičnog IgE na mjestu ulaza u organizam. Za vrijeme sljedećeg kontakta polivalentnog antigena sa senzibiliziranom specifičnom stanicom, vezani IgE se povezuje unakrsno, stanica se degranulira te se oslobađaju medijatori upale koji uzrokuju simptome peludne groznice, astme ili atopičnog ekcema.

Osim testiranja vrijednosti specifičnog IgE za pojedinačne alergene, neki alergeni se mogu testirati i u kombinaciji (mješavina, mix) s alergenima sličnog tipa, pri čemu se rezultat odnosi na sve alergene u mješavini. Na ovaj način moguće je odjednom testirati postojanje alergije na veći broj alergena (što je i financijski isplativije), a u slučaju pozitivnog rezultata napravite analizu IgE za svaki pojedinačni alergen. Jedna od najčešćih i najkorisnijih mješavina je i pretraga Alergo12.

Na popisu alergena možete naći i imena mješavine (lijevi stupac u tablici) i pojedine alergene (desni stupac) koje ta mješavina sadrži (a koji se također mogu napraviti i pojedinačno).

Prednost ovakve vrste testa pred drugim testovima na alergije (npr. prick test) je točna vrijednost IgE na temelju koje se može napraviti točna procjena jačine alergije i donijeti odluka o evenualnoj terapiji.


Referentne vrijednosti

Jednaka bez obzira na spol ili dob: <0,35kU/L.

Povišeno
Povišene vrijednosti IgE mogu se naći u atopičnom dermatitisu, sezonskoj peludnoj groznici te u nekim stanjima nasljedne imunodeficijencije, naročito u slučaju imunodeficijencije staničnog imunog sustava. Vrijednosti specifičnog IgE se klasificiraju:


Koncentracija (kU/L)       Klasa      Objašnjenje
<0,35                                   0             nije dokazano
0,36 - 0,70                          1              neznatno
0,71 - 3,50                           2            lagano povišeno
3,51 - 17,50                         3             povišeno
17,51 - 50,00                       4              jako povišeno
50,01 - 100,00                      5             vrlo jako povišeno
>100,00                                6             izrazito jako povišeno

Vrijeme određivanja
Za najčešće alergene, kao i za pretragu Alergo12 nalaz je gotov unutar dva radna dana, a za ostale alergene gotov je unutar dva tjedna od vađenja. Na popisu alergena masno (bold) su obilježeni alergeni čiji nalazi su gotovi unutar dva dana.

Napomene

Za određivanje spocifičnog IgE nije potrebno prekidati antihistaminsku terapiju.

Cijena određivanja pojedinačnog specifičnog IgE je 130kn. Cijena određivanja pojedinačne mješavine (mix) je također 130kn.

Test se kod djece mlađe od 7 godina radi iz kapilarne krvi (iz prstića).

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više