INZULIN

Opis

 

Inzulin je peptidni hormon koji se u krvotok izlučuje iz ß-stanice gušterače, preko portalne vene i jetre. Inzulin se izlučuje u ciklusima, 2 min. nakon unosa glukoze. Inzulin u krvotoku ima vrijeme poluživota 3 – 5 min. te se najviše razgrađuje u jetri. Postoje specifični receptori na stanicama i oni su odgovorni su za djelovanje inzulina, prvenstveno olakšavajući unos glukoze u stanice jetre, masnog tkiva i mišića - to je osnova njegove hipoglikemijske akcije. Inzulin se u serumu uglavnom određuje kod bolesnika sa simptomima hipoglikemije. Inzulin je po svojoj kemijskoj strukturi peptid i imunološki i biološki je identičan u većine životinja s ljudskim. Do nedavno su se, stoga, bolesnici ovisni o inzulinu liječili s pročišćenim inzulinom dobivenim iz goveđe ili svinjske gušterače.

Inzulin se između ostalog određuje kako bi se ustanovilo postoji li rizik za inzulinsku rezistenciju. Tada se najčešće mjeri s glukozom, natašte te nakon 2-satnog oGTT-a. Osim inzulina natašte i nakon oGTT-a, u Poliklinici Breyer može tražiti i račun HOMA indeks-a (HOmeostatic Model Assesment) - parametar koji daje procjenu inzulinske rezistencije samo na temelju glukoze i inzulina natašte.

Važno je napomenuti da vrijednosti inzulina nakon oGTT-a moraju biti daleko više nego vrijednosti natašte te se tada ne primjenjuju referentni intervali za inzulin natašte.

 

Referentne vrijednosti

 

Muškarci i žene:17,8 – 173 pmol/L

Referentne vrijednosti odnose se na inzulin mjeren natašte!

Povišeno

 

Autonomno, neregulirano izlučivanje inzulina je glavni uzrok hipoglikemije. Ovo nastaje kao rezultat inhibicije glukoneogeneze, npr. kao rezultat ozbiljnih oštećenja jetre ili bubrega, adenoma Langerhansovih otočića ili karcinoma. Snižena tolerancija glukoze za vrijeme trudnoće zahtijeva liječenje.

 

Sniženo

 

Preniske koncentracije slobodnog, biološki aktivnog inzulina dovode do nastanka dijabetes mellitusa. Moguć uzrok tome je oštećenje ß-stanica (tip-I dijabetes), smanjena aktivnost inzulina ili smanjena sinteza u gušterači (tip II), zatim cirkulirajuća protutijela na inzulin, zakašnjelo izlučivanje inzulina ili nedostatak inzulinskih receptora.

 

Vrijeme određivanja

 

Nalaz je gotov isti dan.

 

Priprema

Na vađenje za ovu pretragu treba doći na tašte.

 

Napomena

Cijena: 19,91 € / 150,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više