Kalprotektin (fekalni)

Opis

Određivanje fekalnog kalprotektina je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje fukcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritablini kolon, IBS) od organskih - upalnih bolesti crijeva (IBD) kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne (neugodne) enoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazati će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. Kod osoba s dokazanom upalnom bolesti crijeva koristi se za predviđanje odgovora na terapiju, otkrivanja relapsa i općenito praćenja terapije. Klinička osjetljivost: 84,4%, specifičnost: 94,5%.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene :

<50 µg/g - negativno

50 - 100 µg/g - blaga organska bolest, kao npr. divertikulitis, pretjerano uzimanje NSAID ili IBD u remisiji

>100 µg/g - aktivna upalna bolest crijeva

Povišeno

Povišene vrijednosti kalprotektina se nalaze u različitim organskim upalnim oboljenjima kao što su kolitis, Chronova bolest, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti (ali ne i kod iritabilnog kolona).

Priprema

VAŽNO! Preporučujemo da uzorke za kalprotektin donesete ponedjeljak ili četvrtak od 7 do 14 sati na bilo koju lokaciju. 

Tjedan dana prije uzimanja uzorka, u dogovoru s liječnikom, treba prekinuti uzimanje inhibitora protonske pumpe**, kako ne bi dobili lažno negativne rezultate. Uzimanje NSAID-a kao što je aspirin također treba izbjegavati barem tjedan dana prije davanja uzorka jer mogu utjecati na rezultate.

U ljekarni nabavite malu posudicu koja s unutarnje strane poklopca ima žličicu za uzimanje uzorka. Dovoljna je količina stolice veličine lješnjaka.

**Inhibitori protonske pumpe: omeprazol (Ultop, Omezol, Ortalox, Target plus) , pantoprazol (Acipan, Apazol, Controloc, Ipraalox, Nolpaza, Pantoloc control, Pantoprazol, Protizol, Somac Control, Zipantola, Zoltex, Zoprax), rabeprazol (Ares, Zulbex), lansoprazol (Lanzul, Larona, Lazol) i esomeprazol (Emanera, Esomeprazol, Esprol, Nexium, Seval).

Vrijeme određivanja

Nalaz je gotov unutar 10-ak dana.

Cijena: 26,54 € / 200,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više