KORTIZOL

Opis
Kortizol predstavlja 80% svih 17-hidroksi-kortikosteroida u krvi. Kortizol se u krvi uglavnom nalazi vezan na transkortin i na albumin. Mjerenje koncentracije kortizola koristi se za dijagnozu bolesti i procjenu funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa. Određivanje kortizola u serumu korisno je za dijagnozu i praćenje bolesti s hiperprodukcijom (Cushingov sindrom) ili hipoprodukcijom (Addisonova bolest) kortizola i za praćenje terapije u tim bolestima.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: 7-10 sati: 171 – 536 nmol/L
16-18 sati: 64 – 340 nmol/L

Povišeno
Bazalna razina kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Osim Cushingovog sindroma, kortizol može biti iznad referentnih vrijednosti (često i s abnormalnim dnevnim ciklusom) i u alkoholizmu, endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini, povišenim koncentracijama estrogena kao npr. u trudnoći, terapiji estrogenima ili oralnim kontraceptivima.

Sniženo
Snižene vrijednosti kortizola nalaze se u primarnoj i sekundarnoj insuficijenciji nadbubrežne žlijezde.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

Napomena

Cijena jutarnjeg i popodnevnog kortizola (profil kortizola) je 300kn, odnosno 330 kn sa vađenjem i obradom uzorka.


Cijena: 19,91 € / 150,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više