Kortizol u 24h urinu

Opis

Kortizol je hormon sa ulogom u metabolizmu proteina, lipida i ugljikohidrata. Pomaže u održavanju razine glukoze u krvi, u održavanju krvnog tlaka i u regulaciji imunološkog sustava. Većina kortizola u krvi vezana je za protein; samo mali dio je "slobodan" i biološki aktivan. Slobodni kortizol izlučuje se u urinu, što ovaj test i mjeri. Obzirom da razina kortizola u krvi, a posljedično i u urinu varira u različitim dobima dana, mjerenje se provodi iz 24-satnog urina. 


Referentne vrijednosti  38,6 - 267.7 nmol/24h

 

Kliničke indikacije 

Cushingov sindrom, hiper- i hipokortizolizam, hiperglikemija, hipertenzija, centralna debljina, kongenitalna adrenalna hiperplazija, virilizam, hirzutizam i menstruacijske tegobe, limfopenija, incidentaloma, praćenje terapije.


Povišen

Cushingov sindrom, trudnoća, alkoholizam (normalizacija nakon 4 tjedna porodnih), anorexia nervosa. 


Snižen 

Autoimmuni adrenalitis, često kao dio poliglandulame autoimune bolesti, kronična nadbubrežna tuberkuloza (stadij III), (Adrenoleukodistrofija samo dječaka i muškaraca), nadbubrežne metastaze (rak pluća i dojke), adrenalne infekcije u AIDS-u, adrenalektomije, aplazije ili hipoplazije kore, sekundarno/tercijarno u hipofizno/hipotalamnoj insuficijenciji, adenokortikalna supresija zbog uzimanja glukokortikoida.


Vrijeme određivanja

Nalazi su gotovi za desetak dana.


Priprema

Za ovu pretragu nisu potrebne pripreme, ali tijekom skupljanja urina držite ga na hladnom i zaštićenog od svjetlosti. Upute o skupljanju 24-satnog urina možete naći ovdje.


Uzorak

U laboratorij je potrebno dostaviti kompletan uzorak 24–satnog urina.
 

Cijena: 26,54 € / 200,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više