MIKOLOŠKA OBRADA

Opis

Mikološka obrada se preporučuje kada kožne promjene nalikuju infekciji uzrokovanoj gljivama iz grupe dermatofita. U tu svrhu se uzima bris (za rane i vlažne promjene kože) ili strugotina promjene. Strugotina se sakuplja ljuštenjem oštrim predmetom sa ljuskave suhe promjene (nokti, obrasla koža na vlasištu, bradi i sl.). Pretraga uključuje specijalistički pregled/konzultaciju, uzimanje uzorka, direktnu mikroskopiju I kultivaciju uzorka u trajanju do 3 tjedna. 
 

Priprema

VAŽNO - uzorci za mikološku obradu uzimaju se na lokaciji poliklinike Ilica 191, i to utorkom između 16:00 i 18:30h. Za uzorkovanje je potrebna prethodna najava i predbilježba.

Za mikološku obradu se treba pravilno pripremiti. Oboljelo mjesto se ne smije tretirati protugljivičnim ljekovima (kreme, masti, tinkture, kupke, šamponi) najmanje 5 dana prije uzorkovanja, a na dan uzorkovanja ne koristiti ni uobičajene kozmetičke preparate za njegu kože. To se odnosi i na biljne preparate poput čajevca, propolisa i drugih. Nokti se ne smiju tretirati lakom, gelom ili umjetnim noktima. Također se ne preporučuje 7-10 dana prije uzorkovanja rezati nokte i ljuštiti sadržaj ispod noktiju jer je upravo taj sadržaj bogat gljivičnim elementima. Osobe koje su na oralnoj terapiji protugljivičnim ljekovima mogu uzorkovati oboljelo mjesto 3 mjeseca nakon poslijednje doze lijeka. Ako je promjena na vlasištu, uobičajeno pranje kose šamponima i regeneratorom neće utjecati na analizu.


Napomena
Svaki uzorak se mikroskopira i zasijava na hranjive podloge (kultivacija). Viđeni gljivični elementi u direktnom mikroskopskom preparatu se ne mogu jednoznačno interpretirati kao pozitivan nalaz, jer mogu pripadati normalnoj kožnoj gljivičnoj flori. Kultivacija omogućava identifikaciju i razlikovanje jedne vrste od druge. Većina dermatofita je umjereno do sporo rastuća, pa se sitni porast može vidjeti tek 10.-15. dan. Porasle gljive na hranjivoj podlozi trebaju još nekoliko dana kako bi sazrele i razvile svoje specifične prepoznatljive oblike.
Zbog otežanog uzgoja gljiva na hranjivim podlogama, potencijalnog prerastanja hranjive podloge saprofitnim gljivama (koje brzo rastu) ili ako je prisutnost gljiva oskudna, moguće je da pretraga ne daje pozitivne rezultate i to nije rijetkost. U tom slučaju se preporučuje ponavljanje pretrage. Cijena ponovljene pretrage se reducira za 100 kn i stoji 200 kn.


Vrijeme do izdavanja nalaza
Nalaz direktne mikroskopije uzorka se javlja sljedeći radni dan. Porast u kulturi se prati ukupno 3 tjedna. Nakon 10 dana inkubacije se javlja nalaz. Ako nema porasta, javlja se negativan nalaz, uz napomenu da se inkubacija produžuje do 21. dana. Eventualni značajan nalaz tijekom tog perioda inkubacije se naknadno javlja.
Pozitivan nalaz se javlja isti dan kada je morfološki određen rod i vrsta dermatofita. Ako porastu saprofitne vrste, nalaz se javlja s napomenom da je uzorak kontaminiran saprofitima, te se preporučuje ponoviti pretragu.

Cijena: 39,82 € / 300,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više