Parazitološke pretrage stolice

Opis:

Standardne parazitološke pretrage na ciste i jajašca parazita se najčešće radi kod anemije i nespecifičnih tegoba u probavnom traktu koje traju duže vrijeme, sa ili bez povišenog broja/frakcije eozinofila u krvi. U svrhu isključivanja parazitoze, tu pretragu je kod negativnih rezultata optimalno učiniti do tri puta u nepravilnim vremenskim razmacima.

Priprema:

Za pretrage je potreban svježi uzorak stolice veličine oraha, koji treba dostaviti na obradu u posudici s navojem predviđenoj za uzorkovanje stolice (može se nabaviti u ljekarni ili dobiti u laboratoriju).

Prvu pretragu na parazite se preporučuje proširiti imunokromatografskim testom na Giardia sp., Entamoeba sp. i Cryptosporidium sp. (proširena parazitološka obrada), jer se tom pretragom detektiraju specifični antigeni parazita čije ciste je manje vjerojatno naći standardnom pretragom. Negativan nalaz imunokromatografskog testa isključuje prisutnost navedenih parazita, tako da ga je dovoljno učiniti samo jednom. Prethodno spomenuto ponavljanje pretrage do tri puta u nepravilnim vremenskim razmacima se stoga odnosi samo na standardnu parazitološku pretragu.

Primjena barijevih soli, mineralnog ulja, uzimanja antacida na bazi bizmuta i terapija antibioticima nepovoljno utječu na pretragu, pa stoga uzorak treba dati 2-3 tjedna nakon prestanka takve terapije.

Vrijeme izdavanja nalaza: Za uzorke pravodobno predane na obradu nalaz se izdaje isti dan. 

Napomena: Cijena proširene parazitološke obrade je 300,00 kn. Cijena ponavljana parazitološke pretrage treći puta se umanjuje za 100,00 kn.

Cijena: 26,54 € / 200,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više