PROGESTERON

Opis
Progesteron spada u skupinu steroidnih hormona. To je ženski spolni hormon koji zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Najviše se stvara u žutom tijelu, s čijim rastom odnosno veličinom korelira razina u krvi te tijekom trudnoće u posteljici. Služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a u trudnoći sprječava kontrakcije miometrija. U početku menstrualnog ciklusa razina je neznatna, jedan dan pred ovulaciju poraste, pa je mjera prisustva ovulacije. Koristan u liječenju, odnosno dijagnozi neplodnosti. Nešto malo progesterona stvara se i u nadbubrežnoj žlijezdi i testisima, jer se progesteron stvara kao intermedijer tijekom biosinteze kortikosteroida i androgenih hormona.

Referentne vrijednosti

Muškarci: 0,7 – 4,3 nmol/L
Žene folikularna faza:  0,6 – 4,7 nmol/L
Žene lutealna faza: 5,3 - 86 nmol/L
Žene ostmenopauza: 0,3 – 2,5 nmol/L
Trudnoća 1.trimestar: 23-137 nmol/L
Trudnoća 2.trimestar:  67-343 nmol/L
Trudnoća 3.trimestar: 170-933 nmol/L

Povišeno
Povišena koncentracija progesterona u serumu nalazi se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, kao i kod tumora jajnika

Sniženo
Koncentracija progesterona u serumu snižena je kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

Napomena
Ukoliko se želi saznati je li ciklus ovulatorni (da je u tom ciklusu bila ovulacija), traži se mjerenje progesterona 21. dana ciklusa. Razlog tome je velika vjerojatnost da je tada žena sigurno u lutealnoj fazi, računajući da je ovulacija bila 14. dan.

Cijena: 15,93 € / 120,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više