PROLAKTIN

Opis
Prolaktin izlučuje hipofiza, a mliječne žlijezde su ciljno tkivo. On je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Do danas je opisano više od 80 različitih fizioloških učinaka prolaktina. Djelovanje mu se uglavnom svodi na regulaciju stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije, na regulaciju reprodukcijskog ciklusa kao i utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći. U trudnoći pod utjecajem estrogena i progesterona razina prolaktina stalno raste, što u konačnici rezultira porodom i dojenjem. U muškaraca djeluje na metabolizam vode i elektrolita preko kore nadbubrežne žlijezde te na funkciju sekundarnih spolnih žlijezda (prostata, seminalni vezikuli) i testisa. Hiperprolaktemija je glavni uzrok neplodnosti u muškaraca i žena. Korisno određivanje u dijagnostici amenoreje, ginekomastije, galaktoreje i azospermije. Prolaktin se također određuje kada se sumnja na tumore dojke i hipofize.

Referentne vrijednosti

Muškarci: 86 - 324 mIU/L
Žene: 102 - 496 mIU/L

Povišeno
Visoke koncentracije prolaktina imaju inhibitornu ulogu na stvaranje steroida u jajniku te na stvaranje gonadotropnih hipofiznih hormona i njihovo izlučivanje u krvotok. Povišena koncentracija prolaktina u serumu nalazi se u više od 40% svih amenoreja. Povišena koncentracija prolaktina u serumu može biti uzrokovana terapijom inhibitorima dopamina, hipotireozom, adenomom hipofize, a postoji i nasljedna hiperprolaktinemija. Visoke koncentracije prolaktina mogu se naći i u bolestima bubrega i dojke. U muškaraca hiperprolaktinemija dovodi do impotencije a i smanjenja libida u muškaraca i žena.

Sniženo
Snižene vrijednosti prolaktina mogu se naći u karcinomu dojke, hipofunkciji štitnjače, šizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji nervozi, depresiji, reumatoidnom artritisu i bulimiji.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

Priprema
Zbog dnevnih oscilacija, krv se uzima u jutarnjim satima (do 10).

Cijena: 15,93 € / 120,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više