PSA

Opis
Prostata specifični antigen (PSA ili tPSA) je tumorski biljeg za rak prostate i jedini je organ specifični, što znači da ga ne nalazimo ni u jednom drugom organu osim u prostati. PSA nije međutim i tumor specifičan pa ga tako nalazimo u povišenim koncentracijama i kod benignih oboljenja prostate. Po svojoj je građi glikoprotein a fiziološka mu je održavanje sjemene tekućine u tekućem stanju, što omogućava pokretljivost spermatozoida. PSA otapa gel strukturu ejakulata djelujući proteolitički na proteine kao što su semenoglobin I i II te fibronektin.

PSA se koristi za praćenje terapije nakon posatvljene dijagnoze, ali i u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate, što je rijetka osobina tumorskih biljega. Na umu treba imati kako samo određivanje tumorskog biljega nije uvijek dovoljno za postavljanje dijagnoze te da niti jedan tumorski biljeg nije uvijek povišen kod prisustva malignog tumora, kao ni da povišena vrijednost ne mora značiti da je riječ o malignitetu.

Uzimajući u obzir da se razina PSA povećava nakon 40. godine života, odgovarajućim referentnim rasponima izrađenim prema dobnim skupinama dobila se veća specifičnost i osjetljivost testa.

Referentne vrijednosti (nove referentne vrijednosti vrijede od 1.11.2017.)

Metoda nije promjenjena, pogodno za praćenje individualne promjene u vremenu (za usporedbu s predhodnim nalazom)!

 

Muškarci:
 do 40 godina: < 1,4 ng/mL
40 -49 godina: < 2,0 ng/mL
50 -59 godina: < 3,1  ng/mL
60 -69 godina: < 4,1 ng/mL
iznad 70 < 4,4  ng/mL

 

Stare referentne vrijednosti do 1.11.2017.

Muškarci:
 do 49 godina: < 2,50 μg/L
50 -59 godina: < 3,89 μg/L
60 -69 godina: < 5,40 μg/L
70 -79 godina: < 6,22 μg/L

 

Povišeno
Povišene vrijednosti mogu se naći u raku prostate, benignoj hipertrofiji prostate, akutnom prostatitisu te u infarktu prostate.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

Cijena: 19,91 € / 150,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više