SEDIMENT MOKRAĆE

Opis
Pregled sedimenta vrlo je važan dio rutinske kvalitativne pretrage mokraće, jer se time može doći do važnih podataka koji iz kemijske analize mokraće nisu vidljivi. Mokraća mora biti svježa jer se stajanjem mokraće organizirani elementi, cilindri i stanice brzo razgrađuju. Sediment se gleda pod mikroskopom.

U sedimentu se mogu naći dijelovi tzv. neorganiziranog sedimenta, a to su različite soli u kristalnom ili amorfnom obliku. Sastav tog taloga ovisi o pH mokraće i temperaturi. Osim soli ili neorganiziranog sedimenta, sediment sadrži i tzv. organizirane elemente. Normalno su to velike plosnate epitelne stanice (pločasti epitel), pojedinačni leukociti, ponekad spermatozoidi ili mikroorganizmi.
Abnormalni sediment može sadržavati razne vrste cilindara, eritrocite, leukocite, bakterije, parazite i njihova jajašca, kao i abnormalne sastojke neorganiziranog sedimenta. Cilindri su u stvari odljevi sabirnih cjevčica bubrega, pa imaju oblik onog dijela tubula u kojemu su nastali. Jedino se hijalini cilindri ponekad mogu naći u normalnoj mokraći.

 

Referentne vrijednosti

 
Referentni raspon    (broj čestica u vidnom polju)
Leukociti
0 – 2
Eritrociti
0 – 2
Stanice pločastog epitela
0 – 1
Male epitelne stanice
0 – 1
Hijalini cilindri
0 – 1
Nehijalini cilindri
0
Bakterije
0
Gljivice
0
Sluz
0
Kristali
0
Soli
0

 

Vrijeme određivanja / nalaza
Nalaz je gotov isti dan.

Cijena: 7,30 € / 55,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više