SHBG

Opis
Globulin koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG) je cirkulirajući plazma protein koji specifično veže androgene i estradiol u krvi. Njegovo vrijeme polu-života je oko 7 dana, a nastaje u stanicama jetre te se izlučuje u krv. Njegovo stvaranje ovisi o koncentraciji cirkulirajućih androgena i estrogena. Visoke razine androgena i androgenskih progesterona inhibiraju sintezu SHBG, dok visoke razine estrogena i hormona štitnjače stimuliraju SHBG sintezu.

Referentne vrijednosti

Muškarci: 14,5 – 48,4 nmol/L
Žene: 26,1 – 110,0 nmol/L

Povišeno
Povišene vrijednosti SHBG mogu se naći u hipertiroidizmu te u cirozi jetre. Kod muškaraca povišene vrijednosti nalaze se u hipogonadizmu, ginekomastiji, androgenoj neosjetljivosti te nedostatku androgena. Kod žena povišene vrijednosti nalaze se u anoreksiji nervoza, pri primjeni nekih lijekova: oralnih kontraceptiva, antiepileptičkih lijekova te kod hormonske nadomjesne terapija.

Sniženo
Kod žena, sniženje vrijednosti SHBG nalazi se u hirsuitizmu, virilizmu, acne vulgaris i u sindromu policističnih jajnika.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

Cijena: 19,91 € / 150,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više