STOLICA - PRETRAGE NA BAKTERIJE, VIRUSE, TOKSINE I PARAZITE

Opis:
Infekcije probavnog sustava su česte, osobito u suvremenim uvjetima masovne proizvodnje i distribucije hrane. Pošto se prenose fekalno-oralnim putem, manjkava higijena i bliski kontakt pogoduju epidemijskom širenju tih oboljenja. Tipični simptomi uključuju nelagodu i/ili bolove i grčeve u trbuhu, mučninu, učestale proljevaste i/ili kašaste stolice, sa ili bez povraćanja i/ili povišene temperature.
Pregled stolice u našoj Poliklinici uključuje imunokromatografske testove na Noroviruse, Adeno-, Rota- i Astroviruse, Clostridioides difficile toksine A i B, bakteriološku obradu (Salmonella sp., Shigella sp., Campylobacter sp.), te parazitološku obradu (imunokromatografski testovi na Giardia sp., Entamoeba sp. i Cryptosporidium sp., standardne parazitološke pretrage na jajašca i ciste parazita, te perianalni otisak na jajašca dječje glistice Enterobius vermicularis). Za sve navedene pretrage stolice je dovoljan jedan svježi uzorak stolice veličine oraha, koji treba dostaviti na obradu u posudici s navojem predviđenoj za uzorkovanje stolice (može se nabaviti u ljekarni ili dobiti u laboratoriju).
Priprema:
Akutno oboljenje probavnog trakta
Najčešći uzrok je infekcija bakterijama, virusima ili parazitima. Za dolje navedene pretrage je dovoljan jedan svježi uzorak stolice veličine oraha, koji treba staviti u posudicu s navojem (može se nabaviti u ljekarni ili dobiti u laboratoriju), dobro zatvoriti i unutar 2h dostaviti u laboratorij. Za defekaciju upotrijebiti noćnu posudu ili primijeniti sličan postupak, jer je važno da stolica nije kontaminirana vodom iz toaletne školjke ili urinom. Ako u stolici ima sluzi ili krvi, takav sadržaj treba svakako uključiti u uzorak. Pretrage za utvrđivanje uzroka akutnog proljeva su:
1. Bakteriološka obrada (kultura na Salmonella sp., Shigella sp., Campylobacter sp.);
2. Imunokromatografski testovi na viruse (Adeno-, Rota-, Astro- i Norovirusi);
3. Proširena parazitološka obrada (standardna parazitološka pretraga na ciste i jajašca parasita + imunokromatografski test na Giardia sp., Entamoeba sp. i Cryptosporidium sp.).

Standardne parazitološke pretrage na ciste i jajašca parazita
Ova pretraga se najčešće radi kod anemije i nespecifičnih tegoba u probavnom traktu koje traju duže vrijeme, sa ili bez povišenog broja/frakcije eozinofila u krvi. U svrhu isključivanja parazitoze, tu pretragu je kod negativnih rezultata optimalno učiniti do tri puta u nepravilnim vremenskim razmacima. Prvu pretragu na parazite se preporučuje proširiti imunokromatografskim testom na Giardia sp., Entamoeba sp. i Cryptosporidium sp. (proširena parazitološka obrada), jer se tom pretragom detektiraju specifični antigeni parazita čije ciste je manje vjerojatno naći standardnom pretragom. Negativan nalaz imunokromatografskog testa isključuje prisutnost navedenih parazita, tako da ga je dovoljno učiniti samo jednom. Prethodno spomenuto ponavljanje pretrage do tri puta u nepravilnim vremenskim razmacima se stoga odnosi samo na standardnu parazitološku pretragu. Primjena barijevih soli, mineralnog ulja, uzimanja antacida na bazi bizmuta i terapija antibioticima nepovoljno utječu na pretragu, pa stoga uzorak treba dati 2-3 tjedna nakon prestanka takve terapije.

Perianalni otisak
To je pretraga specifična za dječju glisticu (E. vermicularis), jer se njena jajašca ne nalaze u stolici. Za pretragu je potrebno prethodno u laboratoriju zatražiti stakalce s ljepljivom trakom. Ujutro, neposredno poslije buđenja i još prije izlaska iz kreveta, zauzeti položaj da se preko analnog otvora može prelijepiti ljepljiva traka, potom odlijepiti traku sa stakalca i čvrsto je pritisnuti preko analnog otvora - uzeti «otisak». Ljepljivu traku zatim, pazeći da ostane ispravljena/da se ne „zgužva“, ponovno nalijepiti duž stakalca (kao što je bila dobivena u laboratoriju). Takav preparat treba zamotati u papir i isti dan donijeti u laboratorij. Pošto ženka dječje glistice odlaže jajašca na rubu analnog otvora u ritmu koji se ne može predvidjeti, kod negativnog nalaza je pretragu poželjno ponoviti 2-3 puta u razmaku od nekoliko dana.
Vrijeme do izdavanja nalaza:
Pod uvjetom da je uzorak predan na vrijeme, testovi na Noro-, Adeno-, Astro- i Rotaviruse, Clostridium difficile toksine A i B, te parazitološke pretrage i testovi na Giardia sp., Entamoeba sp. i Cryptosporidium sp. se u pravilu izdaju isti dan. Bakteriološka pretraga može trajati 2-5 dana, ovisno o vrsti testova i eventualno izoliranih mikroorganizama.
 

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više