TPHA (SIFILIS)

Opis
Treponema pallidum uzročnik je sifilisa, jedne od najznačajnijih spolno prenosivih bolesti koja se prenosi i od majke na dijete tijekom poroda. Samo 60% zaraženih osoba spontano se oporavlja. U velikom broju slučajeva, ukoliko se infekcija ne liječi postupno će prijeći u sekundarni sifilis i nakon dugog perioda latencije (2 – 10 godina) će konačno doseći klinički prepoznatljivu tercijarnu fazu koji obično predstavlja neurosifilis i kardiovaskularni sifilis, dok su gumatozne lezije danas vrlo rijetke. Danas se na T.pallidum obvezno testiraju davaoci krvi i organa, te trudnice. Najčešće se hemaglutinacijski određuju antitijela na T.pallidum (TPHA). Nakon sumnje na kontakt sa zaraženom osobom, vađenje krvi se provodi najranije tri tjedna nakon odnosa.

 

Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: negativno

 

Povišeno
Pozitivan nalaz upućuje na protutijela na T. pallidum.

 

Vrijeme određivanja
Unutar tjedan dana.

 

Napomena
Ukoliko je test negativan uz prisustvo kliničkih simptoma koji upućuju na sifilis, potrebno je učiniti daljnje testove na sifilis, odnosno ponavljati testiranje u tjednim intervalima. Pozitivan rezultat mora se potvrditi drugim serološkim testovima, što se dodatno naplaćuje. Ako je pacijent imao pozitivan rezultat u prošlosti, to treba obavezno napomenuti na vađenju jer se u tom slučaju rade druge pretrage na ovog uzročnika.
 

Cijena: 33,18 € / 250,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više