ŽELJEZO

Opis
Željezo pripada grupi elemenata u tragu; sastavni je dio važnih hemoproteina u organizmu, a u cirkulaciji se transportira vezan na transferin. Željezo sudjeluje u brojnim važnim procesima u tijelu počevši od staničnih oksidativnih mehanizama do prijenosa i isporuke kisika tjelesnim stanicama. Sastavni je dio kromoproteina za prijenos kisika, hemoglobina i mioglobina, kao i različitih enzima poput citokrom-oksidaze i peroksidaze. Preostalo željezo u tijelu nalazi se u flavoproteinima, željezo-sulfatnim proteinima kao i u uskladištenom obliku - feritinu te transportnom obliku transferinu. Izmjerena koncentracija željeza u serumu odnosi se prvenstveno na Fe (III) vezan na serumski transferin i ne ukazuje na željezo koje se u serumu nalazi u slobodnom hemoglobinu. Preporuča se mjerenje željeza natašte.

Referentne vrijednosti

Muškarci: 11-32 μmol/L
Žene: 8-30 μmol/L

Povišeno
Povećane vrijednosti željeza mogu se naći u hemokromatozi, hemosiderozi, pernicioznoj aplastičnoj i hemolitičnoj anemiji, bolesti srpastih stanica, talasemiji, akutnom hepatitisu, akutnom i kroničnom otrovanju s željezom te otrovanju s olovom.

Sniženo
Smanjene vrijednosti javljaju se u anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza, zatim manje važno u akutnim i kroničnim infekcijama, malignim bolestima, nefrotskom sindromu.

Vrijeme određivanja
Nalaz je gotov isti dan.

Priprema
Uzorak se uzima ujutro, budući da se količina željeza može smanjiti i za 30% tijekom dana. Treba napomenuti da se razina željeza i kod iste osobe razlikuje iz dana u dan.

Cijena: 1,99 € / 15,00 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 1,99 € / 15kn. Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više